Dikke vrienden?

Heerlijke hapjes, lekker veel luieren en genieten van de zon. Tja, in de zomer zijn het niet alleen de vakantiegangers die terugkomen met een paar kilo extra. Ook bij huisdieren zien we veel overgewicht. 

“Guus is een rustige, ontzettend lieve labrador,” vertelt zijn baasje Wilma Verhoeven. “Zoals bijna elke labrador houdt Guus erg veel van eten. We hebben hem een tijdlang veel te veel verwend. Alles wat je hem gaf, at hij op. En ja, zo’n lieve hond krijgt natuurlijk regelmatig wat lekkers. Op een maatbekertje stond keurig hoeveel voer wij Guus mochten geven, maar vaak dachten we ‘ach, een beetje meer is niet erg’. Tot we laatst bij de dierenarts kwamen. Guus woog 42 kilo. Toen zijn we naar Dierenspeciaalzaak van Gils gestapt. Guus kreeg andere brokken van Kees, gezondere snacks en bij warm weer zelfs een lekker hondenijsje. Elke maand gaven we hem wat minder voer, waardoor zijn maag kleiner werd. In een half jaar tijd verloor Guus maar liefst 9 kilo! Dat merk je aan hem. Guus is fitter en rent nu weer lekker met de Franse Bulldog van onze dochter mee,” vertelt Wilma enthousiast. 

Verandering in de hersenen
Overgewicht bij dieren kan verschillende oorzaken hebben. Soms krijgt een hond of kat te veel snacks, verkeerd voer, eet hij of zij te veel of beweegt te weinig. Soms zijn er ook genetische oorzaken of hangt het overgewicht samen met een sterilisatie of castratie. “Dan verandert de stofwisseling. Hierdoor kan de vetopslag veranderen of verandert de werking van de hersenen. Het ‘ik-heb-voldoende-gegeten-signaal’ komt dan bijvoorbeeld niet goed binnen. In veel gevallen is er sprake van een combinatie van factoren,” vertelt Kees van Gils.

Waar zoek jij jouw info?
Heeft jouw dier overgewicht? Dan kun je naar de dierenarts, maar voor veel baasjes is dat net een stapje te ver. Googlen dan? Op internet is veel informatie te vinden. Maar hoe betrouwbaar is die informatie? Ook verandert er veel op het gebied van dier(op)voeding en is het aantal producten en mogelijkheden enorm toegenomen. Dat maakt het opvoeden en onderhouden van een hond of kat voor huisdierbezitters lastig.

Check!
Als ouder ga je met je kind naar het consultatiebureau. Daar checken ze groei, gewicht, ontwikkeling en kun je terecht met vragen. Kees: “Dat bracht ons op een idee. Waarom bestaat er niet zoiets voor dieren? Dus hebben we onlangs een hoek in de winkel ingericht als ‘consultatiehoek’. Die hoek kun je raadplegen bij vragen in alle levensfases van je huisdier en is geheel volgens onze filosofie,” vertelt Kees. “Wij willen bijdragen aan een gezonder huisdier, met advies en begeleiding.”

Terechte zorgen
Ook de baasjes van Berner Sennen hond Luna vroegen Kees om voedingsadvies. “Een Berner Sennen is een groot ras. Die worden over het algemeen tussen de 8 en 10 jaar. Niet zo heel oud dus en dan is gewicht erg belangrijk. Zo’n grote hond laat je niet zomaar een half uur naast je fiets rennen. We hebben het gewicht van Luna naar beneden gebracht met een apart dieetvoer. Zoiets pak je heel langzaam en voorzichtig aan. In een half jaar tijd lieten we haar wennen aan ander voer, een kleinere hoeveelheid en gezondere (belonings)snacks. Haar gewicht zakte vervolgens in anderhalf jaar tijd van 62 naar 51 kilo. Nu blijft haar gewicht stabiel en is Luna een stuk fitter en gezonder,” vertelt Kees enthousiast.

Een verzadigd gevoel
“Twijfel je over de groei van je pup? Dan kun je hem bij ons (desnoods elke week of dag) op de weegschaal zetten. Daarmee vervullen wij een rol tussen fokker en dierenarts in. Kampt je dier juist met overgewicht of misschien met stress? Dan stellen we een plan op en gaan we samen op zoek naar een passende aanpak. Kies bijvoorbeeld voor gezondere snacks met minder vet of suiker. Of ga voor een kleinere hoeveelheid voer die wél een verzadigd gevoel geeft. Een plantaardige vezel die niet snel verteert zorgt er bijvoorbeeld voor dat de darmen blijven werken en dat een hongergevoel uitblijft. In de consultatiehoek is niet alleen ruimte voor vragen over gewicht en voeding. Je kunt er ook de nagels van je huisdier laten knippen, advies inwinnen bij vachtproblemen en je kunt er terecht voor klein, dagdagelijks onderhoud. “Maak het liefst wel even een afspraak, zodat we de behandeling in de rustige uurtjes kunnen plannen. Dat is een stuk prettiger voor hond, kat, vogel, konijn of knaagdier.”

Langer leven
Kees is ervan overtuigd dat een gezond gewicht voor een hond of kat bijdraagt aan een langer leven. “Mensen maken zich vaak terecht zorgen. Een hond met overgewicht heeft vaak een slechte conditie, waardoor fijne, lange wandelingen niet meer mogelijk zijn. Dat beperkt het plezier voor zowel hond als baasje. Merken we gezondheidsproblemen op bij een dier? Dan verwijzen we door naar de dierenarts. Wij werken erg fijn samen met de dierenarts en zijn complementair aan elkaar.”