Kent u de Discusvis? Dat is een prachtige vis met allerlei kleuren en patronen. Een flinke jongen ook, met een behoorlijke doorsnede én een aardig eisenpakket. “Het is zeker geen vis voor beginners. Je moet ‘m ‘aankunnen’. Ad Vromans is zo iemand. De discusvis biedt hem plezier en ontspanning.”

Maartje Bertens

De discusvis dankt zijn naam aan de kenmerkende vorm van zijn lichaam: een ronde, verticaal in het water staande schijf. Ze hebben prachtige felle kleuren en zijn heel gevoelig voor waterkwaliteit en voeding. “Het kunnen lastige eters zijn. Deze vis bestel ik dus alleen maar voor mensen die ervaren zijn,” vertelt Kees van dierenspeciaalzaak van Gils. “Ad kwam een jaar of vijf geleden bij ons in de zaak. Vroeger had hij honden en postduiven. Maar door zijn progressieve ziekte zit hij in een rolstoel en lukte het hem niet meer om deze dieren te houden. Hij zocht een nieuwe uitdaging en had vroeger ook al eens een aquarium gehad. Samen met onze collega Sander stelde Ad zijn ideale aquarium samen. Het werd een groot formaat: 250 liter en 120 cm breed. Sander hielp Ad vervolgens met het inrichten en vullen van het aquarium.”

Vervanger van de televisie
Dat inrichten doe je niet van de ene op de andere dag. Kees: “Mensen komen hier in de winkel met uiteenlopende wensen. Soms hebben zij hun ideale aquarium al helemaal in hun hoofd en soms hebben ze enkel wat ideeën. Daarom brengen we eerst de wensen en de ervaring van de klant in beeld: Heb je al eerder een aquarium gehad? Heb je een bepaald type vissen of planten in gedachten? Waar komt het aquarium te staan?” Het aquarium van Ad staat in de huiskamer, zodat hij dagelijks naar zijn vissen kan kijken. De vissen bieden hem ontspanning en rust. Ze zorgen ervoor dat hij zijn gedachten kan verzetten. Uren kan hij naar zijn aquarium kijken. “Het is een soort vervanger van mijn televisie. Met als bijkomend voordeel: je hebt nooit kans op een herhaling!” vertelt Ad lachend. “Geen moment in het aquarium is hetzelfde. Ik zie het echt als een hobby en sport.” 

Stap voor stap
“Dat zien wij ook zo,” vult Kees aan. “Het opzetten van een aquarium gaat stap voor stap. Van het schoonmaken van de bak, het installeren van een filter, verwarming en licht tot (een week of twee daarna) het vullen van het aquarium met planten. Dat doen we via een plantenschema met plattegrond, zodat iemand precies weet wat waar moet komen te staan voor een mooi eindresultaat. Een of twee weken daarna volgen de vissen. De bijbehorende informatie geven we ook in stukken, zodat het behapbaar blijft.” Ad komt regelmatig in de winkel voor tips, adviezen en materiaal. Ad: “Ik haal mijn informatie bij Sander en zijn collega’s, maar ook uit boeken. Internet sla ik liever over. Daar ben ik niet zo’n held in,” geeft hij lachend toe.